ΤΥΠΩΜΕΝΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ

ΤΥΠΩΜΕΝΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ PCBART ΑΡΤΟΠΟΥΛΟΣ

Το όνομα «PCBART» συνδέεται στενά με την υψηλή ποιότητα στην κατασκευή τυπωμένων κυκλωμάτων, κάτι που έχουμε κερδίσει μέσα από χρόνια παροχής ποιοτικών υπηρεσιών στην Ελληνική αγορά.

Οι δυνατότητες μας στην κατασκευή τυπωμένων κυκλωμάτων μονής, διπλής όψεως, πολυστρωματικών αλλα και αλουμινίου, πάντα με τις υψηλότερες προδιαγραφές, μας δίνει εξέχουσα θέση στον χώρο.

Τα τυπωμένα κυκλώματα στηρίζουν και συνδέουν ηλεκτρικά τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα χρησιμοποιώντας αγώγιμους δρόμους και pads σε φύλλα χαλκού κολλημένα σε μη αγώγιμο υλικό. Μπορεί να είναι μονής όψης (μια στρώση χαλκού), διπλής όψης (δύο στρώσεις χαλκού) ή ακόμη και πολλαπλών επιπέδων με ενδιάμεσες στρώσεις χαλκού. Οι αγωγοί στα διάφορα επίπεδα συνδέονται μεταξύ τους με επιμεταλλωμένες οπές (vias). Κάποια προχωρημένα τυπωμένα κυκλωματα μπορεί να περιέχουν εξαρτήματα (πυκνωτές, αντιστάσεις ή ενεργές συσκευές) ενσωματωμένα στο υπόστρωμα. Χρησιμοποιούνται σε όλα τα ηλεκτρονικά προϊόντα από τα πιο απλά μέχρι και τα πιο σύνθετα.

Τα τυπωμένα κυκλώματα απαιτούν την περαιτέρω προσπάθεια σχεδιασμού για να δημιουργηθεί η δομή του κυκλώματος, αλλά έτσι μπορεί να αυτοματοποιηθεί η κατασκευή τους και η τοποθέτηση των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Η κατασκευή συσκευών με τυπωμένα κυκλώματα είναι συντομότερη και πιο οικονομική από άλλες μεθόδους καλωδίωσης καθώς τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα στηρίζονται και συνδέονται με ένα μόνο εξάρτημα. Εκτός αυτού προλαμβάνουμε πιθανά λάθη από την χειρονακτική σύνδεση των καλωδίων. Τα τυπωμένα κυκλώματα με τοποθετημένα ηλεκτρονικά εξαρτήματα ονομάζονται PCBA.

Panelization

Είναι η διαδικασία που χρησιμοποιείται για να διαχειριστούμε τυπωμένα κυκλώματα που αλλιώς θα ήταν πολύ μικρά για να διαχειριστούμε. Ένας αριθμός παρόμοιων κυκλωμάτων τυπώνεται πάνω σε ένα μεγαλύτερο κύκλωμα (πάνελ) το οποίο μετά μπορούμε να διαχειριστούμε κανονικά. Όταν όλα τα στάδια επεξεργασίας ολοκληρωθούν, το πάνελ σπάει σε μεμονωμένα τυπωμένα κυκλώματα. Ο διαχωρισμός τους συχνά γίνεται τρυπώντας ή χαράσσοντας κατά μήκος των ορίων των μεμονωμένων κυκλωμάτων. Η διαδικασία της αφαίρεσης των μεμονωμένων κυκλωμάτων από το μεγαλύτερο κύκλωμα ονομάζεται depaneling. Ενώ η διάτρηση-χάραξη ήταν συνηθισμένη για πολλά χρόνια σήμερα αυτό συχνά γίνεται με laser τα οποία κόβουν το τυπωμένο κύκλωμα χωρίς επαφή. Αυτό μειώνει τις δυνάμεις που ασκούνται στα εύθραυστα κυκλώματα. Αυτή η μέθοδος είναι συνήθως πλήρως αυτοματοποιημένη με πλήρη κυκλώματα να εισέρχονται στη μηχανή του laser,και να κόβονται σε μεμονωμένα κομμάτια.

Μεταφορά κυκλώματος στο χαλκό

Το κύκλωμα από το πρόγραμμα επεξεργασίας PCB CAM συνήθως τυπώνεται σε διαφάνεια FILM με τη χρήση ενός photo plotter και μεταφέρεται σε μεταξοτυπία ή με έκθεση σε φωτοευαίσθητη επικάλυψη. Τεχνικές άμεσης μεταφοράς κυκλώματος χρησιμοποιούνται μερικές φορές για απαιτήσεις υψηλής ανάλυσης.

1)Η μέθοδος μεταξοτυπίας χρησιμοποιεί μελάνια ανθεκτικά στα οξέα για προστασία του φύλλου χαλκού. Με χημική μέθοδο οξέων αφαιρείται ο μη επιθυμητός χαλκός. Εναλλακτικά το μελάνι μπορεί να είναι αγώγιμο και να τυπωθεί σε ένα κενό μη αγώγιμο υπόστρωμα. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται επίσης στην κατασκευή υβριδικών κυκλωμάτων.

2)Η φωτογραφική μέθοδος χρησιμοποιεί φωτοευαίσθητο μελάνι και χημικά εμφάνισης για να αφαιρέσει επιλεκτικά την φωτοευαίσθητη επικάλυψη. Το φωτοευαίσθητο υλικό που απομένει προστατεύει το στρώμα χαλκού. Με χημική μέθοδο οξέων αφαιρείται ο μη επιθυμητός χαλκός.

3)Στην προσθετική μέθοδο το κύκλωμα επιμεταλλώνεται ηλεκτρικά πάνω σε γυμνό υπόστρωμα χρησιμοποιώντας πολύπλοκες διαδικασίες. Το πλεονέκτημα είναι οτι χρησιμοποιεί λιγότερο υλικό και δεν υπάρχουν μεγάλες απώλειες.